5 Nisan 2009 Pazar

beyninizinde bir cinsiyeti olduğunu biliyor muydunuz?

beyninizinde bir cinsiyeti olduğunu biliyor muydunuz? CambridgeÜniversitesi’nin araştırmasına göre kadınların yüzde 17’si aslında“erkek beynine” sahip. Beyninizin cinsiyetini öğrenerek gizli kalmışbecerilerinizi ortaya çıkarabilirsiniz

Erkek ve kadın beyinleri, temel fonksiyonlar açısından bir hayli benzerolsa da bilim dünyasındaki yaygın teoriler, erkek beyninin daha ziyadeanaliz ve keşfe yönelik “sistematik” bir yol izlediğini;karşısındakinin ruh halini erkeklerden çok daha kolay anlayabilen kadınbeyninin ise “empatik” bir karakteri olduğunu gösteriyor. Ancak buözelliklere sahip olmak için mutlaka o cinsin bir üyesi olmakgerekmiyor. Çünkü erkeklerde “kadın beyni”, kadınlarda da “erkek beyni”olabiliyor. Hatta Cambridge Üniversitesi tarafından 82 kişi üzerindeuygulanan bir testte, erkeklerin yüzde 17’sinin kadın beynine,kadınların yüzde 17’sinin ise erkek beynine sahip olduğu ortaya çıktı.Bunun ortasında yer alanların ise “dengeli beyin” tipine sahip olduğubelirtiliyor.

Kadınlar duyguya yöneliyor
Erkek ve kadın beyinleri arasındaki farklılıklar daha çok duygu, dil,mekan içindeki görüş yeteneği, hafıza, hatta koku alma duyusundakendini gösteriyor. Örneğin aynı dergi tezgahının önündeyken, duygusalyönü ağır bastığı için kadın beyni aşk, güzellik ya da ebeveynlikleilgili yayınlara yönelirken, sistemleri çözüp keşfetmeye yönelik erkekbeyni, bilgisayar, otomobil ya da tamir gereçlerine ilişkin dergilereyoğunlaşıyor.

YATKINLIKLAR FARKLI ERKEKLER

* Satrançta daha iyi

* Görüşte derinlik ve perspektif iyi

* Nesnelerle daha yakından ilgili

* Beynin sağ yarısı daha büyük

* Sol kulağını kullanmayı tercih ediyor

* Matematik sorularını konuşmadan çözer

* Çok işi aynı anda yaparken zorlanmaz

* Az göz teması kurar

* Dikkati çabuk dağılır

* Daha fazla duygu arar

* Acıya yavaş tepki verir

KADINLAR

* Yabancı dilde daha iyi

* Resmi bütün olarak daha iyi görüyor

* Yüzler ve insanlarla ilgileniyor

* Beynin sol yarısı daha büyük

* İki kulağıyla birden dinliyor

* Aritmetik işlemleri konuşarak yapar

* Aynı anda çok işi yapmak zorlayabilir

* Göz teması fazladır

* Dikkat süresi uzundur

* Daha az duygu arar

* Acıya çabuk tepki verir

Aşk beynimizi nasıl etkiliyor?
Ünlü Amerikalı seksolog Helen Fisher’a göre aşk birbirinden bağımsız 3bölüme ayrılıyor ve her birinde, beyinde farklı kimyasal reaksiyonlaroluşuyor. İşte kademe kademe aşkın kimyası:

ŞEHVET: 7 AY
İlişki öncesinde beyinde karmaşık kimyasal olaylar gerçekleşiyor. Erkekve kadında cinsellik hormonu testosteron tavan yapıyor. Tatmineulaşıldığında testosteron hızla düşüyor; karşı cinse duyulan ilgiazalıyor. Şehvet duygusu ortalama 7 ay sürüyor.

ROMANTİZM: 2 YIL
Aşık olmanın mutluluğu bu aşamada derinden hissedilir ve beyinde adetakimyasal bir fırtına kopar. Testosteronun yanı sıra bu kez mutluluk veheyecan hormonları olan dopamin ve serotonin de salgılanır. Süreçiçinde dopamin seviyesi azalır. Bittiği anda ise takıntı durumuyaşanır. Araştırmalara göre çiftlerin ‘romantik’ dönemi 2 yıl sürüyor.

SADAKAT: SÜRE YOK
Aşkın uzun süreli halidir. Bu aşamada, “oksitosin” ve “vasopressin”adlı iki hormon salgılanır. Sadakatı sağlayan oksitosin ve vosopressindüzeyi cinsel ilişki sırasında yükselirken, cinsellik hormonutestosteron düşüşe geçer. Yani gerçek sadakat ilişkisinde cinsellikiçgüdüleri azalır; “birliktelik” duygusu ağır basar. Sadakatin ne kadarsüreceği çiftlerin sabrına bağlı...

Alıntıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder