14 Nisan 2009 Salı

Ölü Nasıl Mumyalanır?

Mumyalamanın yedi adımı

I. Ölünün vücudu şarap ve baharatlayıkanır. Tüm parçalar çürümeden kaldırılır. Mumyalamayı yapan ilk önceuzun bir çengel kullanarak dikkatlice beyni çıkartır. Sonra karındanderince bir şekilde içeriye doğru keserler ve iç organları dışarıalırlar ( Mide, karaciğer, akciğer ve bağırsaklar).

II. Vücut,sağlam kurutulmuş tuzun benzeri olan niton’un paketiyle beraberdoldurulur. Sonra vücut natron ile beraber tamamen örtülür ve eğikbiçimde yerleştirilir. Böylece vücudun içerisindeki tüm sıvılardısarıya akar. Vücut kuru halde mumyalanmış olmalıdır, çıkan tümparçalar da sonra yanına gömülür.

III. Vücut kurutulurken, içorganlar da kuru olmalıdır ve natronla beraber saklanır. Onlar ketenkumaşın şeritiyle sarılır ve minik tabutun içine yerleştirilir. Sonra 4bölmeli bir sandığa konulur.

IV. Vücut 40 gün sonra tamamenkurur ve büzülmüş olur. Vücut boşluğu içinden kaldırılır ve vücudun içive dışı yağ ve güzel kokulu baharatlarla yıkanır.

V. Mumyanınbası ve vücudu yağın içindeki keten kumaşla sımsıkı paketlenir,böylelikle Mısırlılar mumyaladıkları kisinin hayattaki halini yenidenelde etmek isterler.Mumya altın, kolye, yüzük, bilezik vemücevheratlarla birlikte kapatılırdı.

VI. Tüm vücut kefen,kenarlık ve keten kumaşın şeridiyle örtülür. Mumya orijinal büyüklüğüneve hacmine dönene kadar yapılır. Bu çok karışık bir iştir ve bir haftagibi uzun bir zaman alır. Küçük esrarengiz nesneler keten örtütabakasının altına yerleştirilir.

VII. Örtmeyi bitirdiktensonra, mumyanın basşı ruhunu tanıyana emin olana kadar bir portremaskesiyle örtülür. Maskelenmis mumya, yaldızlanmıs tahta tabutun içineyerleştirilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder